Chi Moves Chi NengŪ Qigong bewegingen

Chi NengŪ Qigong basisoefeningen


Het uitvoeren van een Chi NengŪ Qigong beweging is bezig zijn met de beheersing van Qi. Iedereen kan Qi beheersen. Chi NengŪ Qigong helpt je om die vaardigheid te verbeteren.

De bewegingen maken je lichaam sterk en soepel, brengen je geest tot rust en stimuleren de doorstroom van energie in je lichaam. Bij het uitvoeren van de bewegingen richt je je op de beweging. Je hoeft geen aandacht te schenken aan je ademhaling of het leegmaken van je geest.
Hieronder staat een korte beschrijving van de belangrijkste Chi NengŪ Qigong oefeningen die worden geleerd tijdens de workshops of lessen.

  • De basisvorm (Lift Chi Up Pour Chi Down)
  • De meditatieve vorm (3 Centres Merge)
  • De meest actieve vorm (Wallsquat)
Lift Chi Up and Pour Chi Down (LCUPCD)
De LCUPCD is de Chi NengŪ Qigong basisoefening. Het belangrijkste doel is het uitwisselen van Qi met de natuur. Daarvoor moet je je lichaam openen en de Qi er doorheen laten stromen.
'Lift Chi Up' is het opnemen van de aardse energie vanuit de grond en deze door je lichaam naar boven sturen. 'Pour Chi Down' is het opnemen van de hemelse energie en deze naar beneden laten stromen. Hierdoor wordt je hele lichaam gevuld met Qi.

De oefening bestaat uit verschillende bewegingen waardoor je voortdurend werkt met een
milde rekkende en strekkende beweging van het hele lichaam. Het lichaam beweegt ritmisch tussen ontspannen en licht aanspannen. Hierdoor raken je spieren ontspannen. Dit bevordert de bloedstroom en de lymfestroom. Er treedt daardoor een kalmerende en ontgiftende werking op. De LCUPCD zorgt voor soepelheid van het hele lichaam.

3-Centres Merge (3-CM)
De 3-CM is een staande meditatie waarbij de drie uiteinden van je lichaam (kruin, handen en voeten) zich verbinden in de buik, het centrum van je lichaam. De aandacht is in je buik en de intentie is om alle Qi daar te verzamelen. Doordat je niet hoeft te bewegen, heb je alle tijd om je lichaam te ontspannen. Vanuit de ontspanning kun je de ideale houding van benen, bekken en wervelkolom laten ontstaan. Deze oefening opent de onderrug.

Wallsquat
Dit is de meest actieve beweging. Het is een diepe kniebuiging waarbij je met je tenen zo dicht mogelijk bij een muur staat. Je beweegt omhoog en naar beneden met het gezicht vlak langs
de muur. De muur zorgt voor een veilige en optimale uitlijning van je knieën, bekken en wervelkolom. De beweging brengt een sterke pompende werking in het hele lichaam,
waardoor bloed, lymfe en Qi worden rondgestuwd. De Wallsquat zorgt voor souplesse,
een goede lichaamshouding en sterke benen en rug.


Naar boven

Terugkeer is de beweging van Tao

Meegeven is wat Tao doet

Lao Tse