Filosofie


Chi Neng® Qigong is meer dan bewegen. Je kunt je lichaam en geest sterker maken door regelmatig te oefenen, maar de echte winst komt als je je wijze van leven aanpast. Als je je gedachten en je gedrag gaat veranderen. Een energieblokkade, bijvoorbeeld stijve schouders,
is op te lossen door oefeningen te doen. Maar als je de bron van de blokkade niet opruimt,
dan komt de blokkade terug.
De basis voor een beter leven is 'Dao De' ofwel 'Tao Te': de weg van de morele kracht. Als je deze weg volgt, dan handel vanuit je hart en daardoor doe het juiste. Je wordt evenwichtiger en komt in balans.
Binnen Chi Neng® Qigong is dit vertaald in vijf concrete begrippen.


Compassie
Dit staat voor medeleven en is iets anders dan handelen uit medelijden. Toon empathie, leef je in in het gevoel van de ander. Handel vanuit je hart. Belangrijk is dat je de ander in zijn/haar waarde laat.

Respect
Respect begint bij jezelf. Door respectvol om te gaan met de dingen die je doet, of het nu Chi Neng is of een appel eten, geef je op een goede manier aandacht aan wat je doet. Daardoor ga je ervaren wat voegt iets toe aan je leven en wat niet. Uiteindelijk zul je dan kiezen voor de dingen die goed voor je zijn en die iets wezenlijks bijdragen aan je leven. Pas als je jezelf respecteert, kun je anderen echt respecteren.

Eerlijkheid
Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Laat je hart spreken, dat weet wat eerlijk is. Eerlijkheid is ook open zijn over de dingen die je niet prettig vindt, van jezelf of van een ander. Veroordeel jezelf niet over iets wat je niet prettig vindt aan jezelf. Zie het onder ogen, kijk wat het met je doet en voel dan vanuit je hart of je eraan toe bent om het te veranderen. Eerlijk zijn naar een ander is oprecht aangeven wat zijn/haar gedrag met je doet. Door niet te veroordelen of te kwetsen, laat je de ander zelf de keuze om te veranderen.

Discipline
Discipline komt voort uit je vrije wil. Met je hart maak je bewust een keuze om iets te doen. Daarna voer je die keuze uit en zonodig toon je doorzettingsvermogen. Discipline is ook weten wanneer iets nog te veranderen is of dat je het los moet laten. Het is de manier waarop je ervoor zorgt dat je in balans blijft, evenwichtige keuzes maakt.

Moed
Je hebt moed nodig om de vier eerder genoemde begrippen uit te voeren. De moed hebben om compassie te tonen, respect op te brengen, eerlijk te zijn en discipline te tonen.

Maar hoe volg je 'Tao Te', de weg van de morele kracht?
Voor alles geldt dat je handelt vanuit je hart en niet vanuit je hoofd. Je hoofd calculeert en gaat voor de quick-win, de korte termijn. Je hart weet wat echt telt. 'Tao Te' is dan ook leven vanuit je hart.
Soms is het leven hard werken. Ieder van ons heeft karaktertrekken waardoor sommige van de genoemde dingen lastig zijn om te doen. Het belangrijkste is dat je onderkent dat er iets verbeterd kan worden. Dan heb je een basis om te beginnen. Je zult merken dat door het dagelijks doen van Chi Neng® Qigong-oefeningen je gedrag anders wordt. Je bent je bewuster van zaken en zult er zorgvuldiger mee omgaan. Dat is wat Chi Neng® Qigong zo speciaal maakt. Het feit dat door simpelweg te doen je lichaam en geest, kortom jij, op een andere, gezondere, manier gaat leven.


Naar boven

Um corpo mais um espírito é igual a um homem com vida

Um espírito menos um corpo é igual ŕ vida de um homem

Paulo Teixeira Pinto