Positieve effecten op de gezondheid


Chi Neng® Qigong is een specifieke vorm van Qigong, één van de drie vormen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM, zoals de gangbare internationale term luidt). Qigong zijn lichaamsoefeningen, de andere twee vormen zijn acupunctuur en kruidenkunde/voedingsleer. De verbindende factor is het begrip “energie”: Qi. Binnen Chi Neng® Qigong staat het doen van de oefeningen centraal. Doe je niets, dan bereik je niets. Doe je veel, dan bereik je veel. Het dagelijks, of in ieder geval zeer regelmatig, uitvoeren van de bewegingen heeft een positief effect op je gezondheid.

Betere lichaamshouding
Waar je bij Chi Neng® Qigong continue aan werkt is je lichaamshouding. Als je houding verbetert kan de energie, Qi, beter stromen en zul je je in alle opzichten beter gaan voelen. Qi zal altijd proberen het evenwicht in je te herstellen, het gaat automatisch aan de slag op die plekken waar dat nodig is. Het moet echter wel die plekken kunnen bereiken. Strakke spieren ondermijnen de soepelheid. Overstrekkingen en het op slot zetten van gewrichten veroorzaken blokkades. Er ontstaat een knoop en in de loop der tijd neemt de spanning in die knoop toe. Je wordt stijver en bent niet meer in staat het los te maken. De Chi Neng® Qigong bewegingen leren je weer je natuurlijke soepelheid aan. Je beweegt je hele lichaam en daardoor werk je aan je totale lichaamshouding. Als je enige tijd Chi Neng® Qigong beoefent, krijg je een rechtere houding waardoor vaak rugklachten verminderen. De rechtere houding ontstaat uit de wervelkolom. Je rug wordt minder hol en daardoor ontstaat meer ruimte in de buik. Organen kunnen dan vrijer bewegen, inkrimpen en weer uitzetten. Dat heeft een positief effect op de spijsvertering. Daarmee heeft het ook een positief effect op klachten die voort kunnen komen uit een niet goede spijsvertering, zoals hoofdpijn en slapeloosheid.

Grotere soepelheid
Je lichaam beweegt tijdens de oefeningen op een ontspannen wijze. De oefeningen zijn gericht op het los maken van je lichaam, het vergroten van je soepelheid. Dat is in lijn met het opheffen en voorkomen van blokkades. Door het lichaam licht aan te spannen en daarna te ontspannen, worden spieren en pezen zacht en soepel in plaats van hard en strak. Bij de milde rekkende en strekkende beweging van het hele lichaam moeten je gewrichten bewegen. De oefeningen sluiten aan bij de natuurlijke functie van de gewrichten, scharnierpunten die de bewegingen van je lichaam mogelijk maken. Door het herhalen van de bewegingen zullen je gewrichten steeds beter kunnen bewegen en ontstaat meer soepelheid.

Energieker
Betere doorstroming
De oefeningen zorgen dat de energie beter gaat stromen. Zoals bij acupunctuur een behandelaar je energieblokkades opheft door je acupunctuurpunten te behandelen, zo doe je dit bij Chi Neng® Qigong zelf. De bewegingen die je uitvoert zorgen voor het opheffen van eventuele energieblokkades. Het is een soort zelfmassage waarbij je via de beweging Qi gebruikt om blokkades weg te ruimen. Naast het beter stromen van Qi, zal ook je bloed-en lymfedoorstroming beter worden. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en zul je je beter gaan voelen.

Meer energie
De bewegingen zijn erop gericht energie uit te wisselen met de natuur. Je lichaam en geest zullen zoveel energie uit de natuur halen dat je energieniveau zich herstelt tot het juiste niveau. Heb je een ernstig tekort aan energie, dan kun je ook specifieke oefeningen doen om meer energie in je lichaam te brengen. Je raakt ook energie kwijt door spanningen. Je lichaam verbruikt energie om een blokkade te handhaven. Door oefeningen te doen die de blokkade opruimen, komt de energie vrij die nodig was voor de blokkade. Je hebt daardoor meer energie.

Ontspanning
De oefeningen zijn gericht op ontspannen, los laten, niet op aanspannen, vastzetten. De bewegingen hebben het karakter van een lichte massage. Hierdoor raken je spieren ontspannen en er treedt een kalmerende werking op. De oefeningen hebben niet alleen een fysiek, maar ook een psychisch effect. Als je lichaam zich ontspant, zal ook je geest zich gaan ontspannen. Je geest hoeft geen aandacht meer te geven aan de plekken in je lichaam die gespannen zijn. Bovendien is een pijnlijke fysieke blokkade onprettig. Door het opheffen van de blokkade ontstaat een prettig gevoel. Je ervaart fysiek en psychisch het plezierige van ontspanning, loslaten. Je geest gaat zich daar op richten en omdat je het opheffen van een blokkade lichamelijk hebt ervaren, weet je dat je blokkades kunt opheffen. Je geest zal daar vertrouwen uit putten en dit voorbeeld willen volgen.

Stressvermindering en rust
Stress is een inmiddels veel voorkomend probleem. Het kan tot uiteenlopende fysieke klachten leiden, zoals hoge bloeddruk, verstijvende spieren in nek en schouders, moeheid. Stress kenmerkt zich door het vasthouden van spanningen. Bovendien raak je energie kwijt aan die spanningen. Chi Neng® Qigong is gericht op los maken en los laten en heeft daardoor een positieve invloed op stressvermindering. Een veel voorkomende stressuiting is het opslaan van spanning in het schouder-en nekgebied. De basisoefening van Chi Neng® Qigong, Lift Chi Up, is gericht op het uitwisselen van energie met de natuur. Enerzijds haal je pure Qi naar binnen om blokkades op te ruimen, anderzijds geef je ook je eigen, negatieve, energie af. Het afstaan van die negatieve energie is een vorm van spanning los laten, van stressvermindering.
Er zijn ook specifieke oefeningen om vastzittende plekken te behandelen.
Stress uit zich vaak ook psychisch. Je voelt je ongeduldig of hebt last van concentratiestoornissen. Tijdens de oefeningen wordt de aandacht gefocusd op de beweging. De geest gaat zich daardoor richten en zal minder afdwalen. Dit helpt om je aandacht te richten, je beter te concentreren. Daardoor ben je beter in staat geen aandacht te schenken aan de stressveroorzakers. Doordat je geest minder afdwaalt, voel je je rustiger. Er zijn specifieke Chi Neng® Qigong meditatieve oefeningen om meer aandacht te geven aan geestelijke ontspanning.

In balans
Gezondheid is het in balans zijn van lichaam en geest. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een probleem met je lichaam heeft een direct effect op je geestelijke gesteldheid en andersom is dat net zo. Het is belangrijk dat beiden zo optimaal mogelijk functioneren. Zowel je lichaam als je geest heeft een juiste 'voeding' van energie nodig. Chi Neng® Qigong oefeningen zorgen ervoor dat je totale energiehuishouding meer in balans komt. De bewegingen zijn zo opgezet dat je zowel met lichaam als geest aan het werk bent. Zowel je lichaam als je geest willen zo goed mogelijk functioneren. Ze zullen proberen de natuurlijke balans te herstellen en daardoor bevorderen ze je gezondheid.


Naar boven